HACCP-től a minőségirányítási rendszerig
Milyen élelmiszerbiztonsági rendszert érdemes bevezetni és működtetni? Mi alapján érdemes dönteni?

Érdemes átgondolni a választásnál, hogy mekkora befektetés az, amit a vállalkozás elbír, megvan-e a megfelelő tudás és erőforrás a vállalaton belül a kiépítésre, és legfőképpen, hogy mi a célja a rendszernek.
Belső indíttatásból, mondjuk a folyamatok javítására, minőségjavításra vagy az élelmiszerbiztonság növelésére tervezzük az új rendszert?
Netán vevői elvárások terelnek efelé bennünket?
Nagyon sok szempont van a kiválasztásnál és nem feltétlenül a "csúcson" kell kezdeni.
Egy induló - főként kisebb - élelmiszergyártó számára kezdésnek elegendő lehet a HACCP rendszer. Ha vevői elvárás, vagy kicsit hosszabb távon gondolkodik a tulajdonos, akkor érdemes tanúsíttatni a HACCP rendszerünket.
Érdemes tudni, hogy a vevői elvárások egyre magasabbak, és mind inkább valamely élelmiszerbiztonsági vagy minőségirányítási tanúsítvány megkövetelése felé mozdulnak. Ha a kisebb vállalkozás valamikor majd nagy szeretne lenni, vagy már akár rövid távon szeretne valamely élelmiszerláncba bekerülni, mindenképp valamilyen tanúsított rendszerben érdemes gondolkodnia. Fel lehet ezt fogni úgy is, mint egy előre menekülési tervet, hiszen előbb utóbb szükség lesz rá.
Nézzük a piramist az élelmiszergyártás oldaláról!
GMP, GHP - azaz a Jó gyástási és jó higiéniai gyakorlatok: ezek az alapjai az élelmiszerbiztonságnak. Mindazon folyamatok összességét jelentik, melyek biztosítják, hogy a terméket megfelelő módon és körülmények között állítsuk elő a fogyasztók számára (takarítási utasítások, higiéniai előírások, gyártási dokumentumok, stb összessége). Ezek az előfeltételei a biztonságos élelmiszergyártásnak.
HACCP rendszer: élelmiszerbiztonsági rendszer, melyet jogszabály is megkövetel az élelmiszerrel valamely formában kapcsolatba kerülő vállalkozásoktól. Nem kötelező tanúsíttatni, de szükség lehet rá.
IFS, BRC: élelmiszerbiztonsági szabványok, melyeket elsősorban a vevők (jellemzően az áruházláncok) írnak elő a gyártóknak, mintegy előfeltételként a beszállításhoz. A szabványok bevezetése, alkalmazása és tanúsíttatása önkéntes, nem jogszabályi követelmény.
ISO 9001: minőségirányítási rendszer. Sok élelmiszeri vállalat bevezette és alkalmazza a mai napig. Nem élelmiszerspecifikus szabvány, de keretet ad a helyes gyakorlatok alkalmazásához és a HACCP rendszerrel kombinálva megfelelő szintű élelmiszerbiztonsági rendszert kapunk.
ISO 22000 (vagy a nagyon hasonló FSSC 22000): élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek, melyek megadják a működéi kereteket és előírják a specifikus élelmiszerbiztonsági feltételek alkalmazását is. A minőségpiramis csúcsa!
A paletta széles, döntés kérdése, hogy lent vagy a csúcson kezdjük, kis lépésekben vagy lóugrással érünk el a legmagasabb szintre!
Ha segítség kell, akár a kiválasztásban, akár a rendszerépítésben, keressen bátran!
